• DARMOWA DOSTAWA
  • 5% RABATU NA PIERWSZE ZAKUPY
  • TWÓJ DORADCA
  • ATESTY I CERTYFIKATY

Czy olej konopny można z powodzeniem stosować, przy leczeniu trądziku?

olej-konopny-a-tradzik

Coraz częściej przy leczeniu trądziku stosuje się profesjonalne metody, a coraz rzadziej sięga się po „naturalne kosmetyki”.  Jedno jest pewne, to schorzenie wieku młodzieńczego, a ostatnio nawet osób dorosłych, nie jest ani estetyczne, ani przyjemne! Rewolucję w leczeniu skórnego schorzenia, jakim jest trądzik, może przynieść olej konopny!

 Olej konopny zawiera kwas linolowy, który reguluje wydzielanie sebum.

 Kwas linolowy to organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6, a dodatkowo należy do grupy witamin typu F. Warunkuje prawidłowy rozwój łoju, którego jest składnikiem. Brak tego niezwykle ważnego składnika sprawia, że ujścia mieszków rogowacieją, a wydostanie się łoju na powierzchnię naszej skóry,  jest bardzo utrudnione. W ten sposób tworzą się znane wszystkim zaskórniki, wągry oraz wypryski.

Kwas linolowy zawarty w oleju konopnym wspomaga również leczenie cukrzycy oraz atopowego zapalenia skóry.

Spożywanie produktów zawierających dużą ilość kwasu linolowego wpłynie korzystnie na jakość łoju produkowanego przez naszą skórę. Z upływem czasu i systematycznym stosowaniem będzie on coraz mniej zatykał pory, a w konsekwencji nasza skóra będzie zdrowsza i piękniejsza!

 

Jak stosować olej konopny w przypadku trądziku?

Olej konopny można spożywać doustnie lub bezpośrednio na skórę, ponieważ jest świetnym środkiem do jej nawilżenia. Olej konopny bardzo szybko i głęboko wchłania się, przy czym nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Zaleca się stosowanie 1-2 łyżeczek dziennie.  Dodatkowo nie zatyka porów, dlatego może być stosowany codziennie. Pierwsze efekty zewnętrzne można zobaczyć już po kilku dniach stosowania, jednak należy pamiętać, że u każdego procesy skórne zachodzą inaczej. Zalecany jest do pielęgnacji każdego typu skóry, od tłustej po suchą.

Nie polecamy jednak do stosowania go pod makijaż, ponieważ może obniżyć jego trwałość oraz walory estetyczne.

 

 

Podoba Ci się artykuł, zapisz się do newslettera aby otrzymać więcej porad.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *